11. prosince 2016

Skrytý půvab byrokracie

Když jsme psali o tom, jak na řidičák, napadlo nás napsat o začátečním papírování. To se vlastně týkalo jen Evy. První den po příjezdu se musela stavit do VISA office, kde podepsala asi tunu papírů o daních, o povolení k práci a o tom, že je non-imigrant alien. Pak běžela za svým zaměstnavatelem- Research foundantion, kde jí konečně vysvětlili, co jsme chtěli vědět.

Takže popořádku. Zdravotní pojištění je dostatený, zahrnuje celou rodinu a hradí ho za 75% zamětnavatel, rovněž oční a zubní péči. Dovolená je max 3 týdny a musí se nadělat systémem, že za jeden týden si naspoříte 4,5 hod dovolené. Pokud si chcete vzít delší dovolenou, musíte si ji nejprve nastřádat odpovídajícím počtem týdnů. Stejně je to i s nemocí. Dny se taky musí nastřádat. Pokud má někdo např. angínu, ale má nastřádané jen dva dny volna, musí si vzít neplacené volno. Docela to dává smysl a je to spravedlivé.

Další den musela Eva založit účet v bance, jediná, která to prý dovolí bez SSN je Bank of America. Poslední výprava byla na úřad pro nejdůležitější social security number. Bez toho se nám zdálo že neexistujete. Je potřeba skoro všude na úřadech, při placení daní, při pronájmu bytu nebo i při žádosti o řidičák. Vše šlo jednoduše, protože univerzita poskytla zvací dopis, potvrzení o práci a žádost, aby Eva číslo dostala. Za týden přišlo poštou. Já na něj nárok nemám, takže tu můžu leda nakupovat kytary.

Poslední krok byl pronájem bytu. Z Evropy si pronajmout byt nejde, chtějí vás vidět a poslat hotovost nebo šek z americké banky. Proto jsme museli dva týdny strávit u Briana v domu přes Airbnb. Pro seznamení s městem skvělá volba. Říkal, že je lobista a pracoval kdysi pro město. Mezítím jsme zařizovali byt, už jsme si s paní Joannou z Čech dlouho psali. Týden nás prověrovali, to je standardní i pro Američany, poté jsme konecně podepsali smlouvu. Na každou stránku jsme museli dát iniciály, celkem 42x, pak jsme se šťastně nastěhovali. Jo a nezapomeňte si pojistit byt nebo nedostanete klíčky. O připadné změně adresy musíme dávat vědět imigrační oddělení ODU, jinak by nás vyhostili.

Upřímně, moc nechápu, jak sem někdo přijede načerno a žije tady nebo získá řidičák na Estu. Ja mám vízum, ale jen J2, což je doprovod pracujícího a nemůžu na úřadech nic. Měsíc a kousek je za námi a papírování na chvíli skončilo. S novým rokem se těšíme na české daně.

Žádné komentáře:

Okomentovat