14. února 2017

Kdo neplatí pojištění, není Čech


Jak na dvojitou rodičovskou? Realita úřadů se nemusí vždy shodovat s  pomatenými příspěvky na internetu. U přepážky je chyba vždy na vaší straně, z toho vycházejme :)

Na rodičovskou dovolenou mohou v Čechách oba rodiče, dokonce oba zároveň, protože jde o volno poskytované zaměstnavatelem. Rodičovský příspěvek od úřadu práce dostává jen jeden z rodičů, čímž získává i výhodu hrazení zdravotního a sociálního pojištění státem, druhý platí sám. Zajímavé to začíná být, když se druhý z rodičů odhlásí ze zdravotního pojištění. Třeba proto, že odjede na chvilku za hranice. Co se stane? Přestane existovat. V tabulkách na úřadech jeho řádek "vymažou" a protože rodič neplatí pojištění, zřejmě ho odnesli mimozemšťani a nemusí ho dále evidovat. A protože neexistuje, v práci nemůže zůstat na rodičovské dovolené, ale musí si vzít neplacené volno. V našem případě by to mělo dopadnout po návratu dobře, ale překvapilo to. Co úřednice, to originální názor.

Teď se pokoušíme vyplnit daňová přiznání, která se díky zamezení dvojího zdanění mezi US a CZ pro Evu mírně komplikují. Pro výdělky v USA platí zdanění metodou zápočtu. Přiznáte výdělek, ukážete kolik jste na daních zaplatili v US a vše řádně do kolonek a dvou extra příloh rozdělíte. Česká strana to taky zdaní, ale pak vám krkolomným výpočtem stejnou daň zase sleví a jste na nule. Hlavně, že je vyplněno. Hledání vzorových příkladů na internetu nebylo snadný. Moc lidí nezačíná rok dovybráním dovolené v zaměstnání, nepokračuje rodičovskou s podporou státu a na podzim s výdělkem v zahraničí.

Užíváme si Valentýn po americku, spíš pasivně. Dnes měla paní v knihovně na hlavě anténky se srdíčky a dveře domů se blýskají srdíčkovými dekoracemi. Zdá se nám, že celý rok mají Američani co zdobit.

Jinak se máme fajn a všechny doma vás moc pozdravujeme!

Žádné komentáře:

Okomentovat