2. února 2017

Groundhog day 2017

Dneska se to ve městě Punxsutawney rozhodne. Jestli svišť uvidí svůj stín tak dalších 6 týdnů pokračuje zima, jestli bude zataženo tak hurá jaro! Čekají dnes sněhové přeháňky, to bude napínavé. Přímý přenos od 6. ráno u nás, v Praze v poledne na adrese http://www.visitpa.com/groundhog-day-live-stream/. Tradiční událost ve městě s nevyslovitelným názvem (phank-s-tány) se koná po 131, to je stejná doba jako od založení Muzea Českého Ráje v Turnově, kde to máme moc rádi.

V 6 ráno už frčíme na vlně kántry.

Konalo se i překvapení. Svišť z malého domečku nevyleze a nekouká po stínu jak jsme doufali. Musejí ho vyhrabat ze slámy a silou vytáhnout ven. Pak k němu ředitel spolku nakloní hlavu a poslouchá co svišť řekne. Pak se sviště ještě pro ujištění zeptá a nakonec ohlásí předpověď, evidentně psanou už den předem. Cítili jsme se podvedeni, celé ráno vysílají záběr na malá dvířka a nakonec je vidět jen zadek pana ředitele.

Letos svišť ohlásil zimu. Naštěstí se to týká jen daleko na severu ležící Pensylvánie. Výhodu má i to, že jsme vědci a podobný předpovědi nemusíme věřit.


Žádné komentáře:

Okomentovat