4. července 2017

Den nezávislosti 1776

Od ostatních svátků se Den nezávislosti lišil hlavně absencí výzdoby. Nějak jsme čekali víc. Vlajky tady visí normálně na každém druhém domě, o moc víc jich  nepřibylo. Jsme v Americe, hlavní je pořádně se najíst a oslavit 4. července zábavou, grilování u Jeffa je vrchol dne.

Než se gril zahřeje, studujeme na Wiki spletitou historii nezávislosti. Kongres schválil nezávislost už 2. července! Za dva dny ale doplnili část se zdůvodněním a tento den se stal kupodivu slavnějším než originál. Nespokojení historici zkoušeli namítat, že deklarace nebyla 4. července ani podepsána jak tvrdili její signatáři. Ty jí prý podepsaly až o měsíc později. Strašidelná historie pokračuje. Dva signatáři se později stali prezidenty, J. Adams a T. Jefferson. Oba dva zemřeli stejný den, 4. července 1826 na 50. výročí deklarace nezávislosti. A pokračujeme, J. Monroebbyl třetí prezident v řadě, který zemřel na výročí deklarace jako jeho předchůdci.

Navzdory faktům jdeme k Jeffovi na balkón grilovat. Jeho záplavu masových klobás, které ani sám nejí, ředíme zeleninou. Griluje jí poprvé v životě, hezky do černa. Ukazuje se pár sousedů z našeho patra. Jeff je dopoledne hbitě pozval. Nikdy jsme se navzájem neviděli, ale americká schopnost mluvit zaujatě o ničem je obdivuhodná. Vespolek se zvou do kina a na večerní běhání, později se nic z toho neuskutečňuje. Mám pocit, že s tím ani nikdo nepočítal.

Odpoledne jdeme mrknout na oslavy do Townpoint parku u řeky. Na místě je klasická trikolóra aut s jídlem, muziky a propagačních stánků s věcmi zdarma. Lidi jsou všelijak oblečení do barev vlajky. Národně smýšlející jedinci jsou vidět s náckovskými nápisy, utkvěl mi jeden - Stomp My Flag, I Will Stomp Your Ass. Proč ne, ale doma bych se v podobně smýšlejícím davu bál.

Večer se kolem půl desáté vyplížíme z bytu za dům k řece a sledujeme ohňostoj na řece. Helču neprobudí ani požární alarm, natož salva rachejtlí.

Žádné komentáře:

Okomentovat